HOME PLAATSNAMENOVERZICHTHOMEOnderstaand verhaal werd maandagochtend 9 februari 2004 uitgezonden
op L1 Radio, bij Het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).


Vastelaovend

Afgelopen vrijdag klonk het officieuze startschot voor de Vastelaovend 2004. Het LVK http://www.stichtinglvk.nl, een happening die live op L1 Radio en -TV te volgen was, koos voor de � keer een �sjlager�. En zoals bekend, brachten Paul en Leo dit jaar met �Twieemoal aafgezeeg en nog te kot� de �Berta Paulissen Baeker� naar hun Heerlense stamcaf� Pelt.
Het noodlot dat de �Sjelme va Heele' (sinds 1982 actief) trof, toen zij hun iets te hoge carnavalswagen uit �de Vencken loods� probeerden te krijgen, inspireerde Leo Keularts tot die fraaie tekst. Paul Munstermann tekende daarbij de muziek.
In het gastenboek van de carnavalsvereniging De Winkbulle staan inmiddels al heel wat steunbetuigingen en felicitaties. Want een �eigen pagina� op het web hebben Paul en Leo (nog) niet. Ik heb begrepen dat binnenkort op hun url http://www.loemele.nl ook een gastenboek en zo komt (daar staat dus nu nog niets). Want deze hit, die overigens maar derde werd op het LVK een paar jaar geleden, was toch een van de liedjes die echt provinciebreed werden gezongen. Wie Paul en Leo wil feliciteren kan dat het beste dus bij de Winkbulle doen.

Over carnavalsliedjes gesproken. Het domein van Hilde is ook vernieuwd. Tegenwoordig staan er al meer dan 8.500 liedjes (8.609 om procies te zijn) op haar nieuwe url https://limburgzingt.nl. Vorig jaar werd haar site bijna 100-duizend keer bekeken. Stonden er toen niet 1500 liedjes minder op haar site? Waarvan overigens in de laatste week voor de carnaval bijna 40-duizend raadplegingen. Iedere dag dat we de drie dolle dagen naderen, zie je de bezoekersaantallen weer toenemen. De afgelopen week bezochten zo�n 6-duizend mensen haar site. En nog steeds is dat het trefpunt voor de Limburgse vastelaovend. Je kunt er zowel op plaats als op �tekst� naar de teksten van liedjes zoeken, bovendien heeft zij een aardige collectie links die de hele provincie van het hoge noorden tot en met het diepe zuiden op carnavalsgebied �coveren�.

Een paar jaar geleden werd met ons provinciegeld een website opgezet die tot op heden nooit gefunctioneerd heeft, noch dat heeft ingevuld waar deze site voor bedoeld was; nog steeds is er op http://www.carnaval-interactief.nl niets te beleven. Ik vraag me af waar dat geld gebleven is, want eigenlijk is dat een wanprestatie van de bovenste orde.

Naast die carnavalsliedjes van Hilde is het de Zeeuw Joop van den Bremen die je de weg wijst naar de Limburgse (carnavals-)arttiesten op zijn site �Streektaalmuziek uit Limburg�.
Dat carnaval niet alleen bij ons gevierd wordt, moge bekend zijn. In Brabant en zelfs daarbuiten claimt men eveneens dit feest te vieren. Weet jij bij welke carnavalsplaatsnamen zoals Knienenburg, Krabbegat, Kruikezeikersstad, Knotsenburg, Oeteldonk Knarregat, Papgat, Lampengat, Zandhazendorp, Trekkersgat en Kielegat, de echte plaatsnamen horen? Bij www.papgat.com vind je ondermeer een opsomming van de alfabetische namen en hun carnavalsbenamingen.

Volgende week hebben jullie het over nog zo�n Brabantsfenomeen, tonpraten, dat mag ok toch verklappen? Welnu de site http://www.tonpraten.nl of www.buutreednen.nl belicht dat fenomeen en ook daar horen we ongetwjfeld volgende week maandag meer over. Neem er maar alvast een kijkje. Het is wel een erg Brabantse site; veel links naar het Limburgse zul je er vooralsnog niet aantreffen. Een andere site die het ongetwijfeld druk gaat krijgen de komende weken, is http://www.dezoepkoel.nl. Ook zonder de werk deze url. Zij verzamelen alles rond de eerste echte grote aftrap van �de Vasteloavend�. Afgelopen donderdag lanceerden zij een compleet nieuwe site. Er staan heel wat verhalen achter en over deze happening in het Venlose. Weet zij wie daar achter zit?
Vandaag is trouwens op L1 TV de happening van vorig jaar nog eens te zien. Over een klein uur (vanaf half twaalf) en wel drie uur lang. Voor enkele fraaie foto�s moet je trouwens ook op jullie website zijn.

Het is overigens niet te doen, om de Limburgse websites die met carnaval te maken hebben, om die te bespreken. Sommige sites zijn nog steeds dood en andere zie je ieder jaar weer vernieuwen. Het is wel een feit dat we de laatste drie haar steeds meer sites de lucht in hebben geholpen en dat is natuurlijk een fenomeen dat zeer toe te juichen is.
Misschien moet ik eens met Henk Hover �de mafste carnavalssite van Limburg� gaan organiseren. Een aantal jaar geleden heb ik zoals je weet de LWWA opgezet; wellicht s dit de kans om ook eens provinciaal voor wat steun voor dit idee aan te kloppen, want kennelijk kun je er daar wel geld voor krijgen. Trouwens, voor ik het vergeet: gisteren was toch ook de finale van het Kinjervastelaovesleedjesfestival? En de drie Foemeleerkes uit Ubachsberg wonnen daar? Maar en dat festival en de Foemeleerkes hebben nog geen pagina. Dat wordt toch tijd dat daar eens iemand voor opstaat, want er zijn heel wat verhalen te vinden, maar geen centrale site. En wie de jeugd wil bereiken, zal toch van het medium internet gebruik moeten maken.

Goed, wil je starten met je carnavalsgevoel op het internet, ga dan naar de links bij Limburgzingt, vooralsnog blijft dat de startplaats voor de Limburgse vasteloavend. Wie weet wil Hilde ook wel de jeugd op weg gaan helpen?

9 februari 2004
door Marc Bosch � Bosch CMC

Reakties op dit artikel zijn natuurlijk welkom !!!
HOME PLAATSNAMENOVERZICHTHOME