HOME PLAATSNAMENOVERZICHTHOME


Voorpagina

De vastelaovend op het net: al��f, enter

carnavals-sites Met ��n klik kan tegenwoordig de hele wereld meegenieten van wat het volksfeest nummer ��n genoemd wordt. Dankzij het internet en talloze wizzkids staan de drie dagen bijna live op het web. Carnaval in een laadbalkje, onder een knopje en door een draadje: virtuele vastelaovend. Wie dacht dat het Limburgse carnaval niet met zijn tijd mee gaat, moet maar eens een dagje gaan surfen. Limburgers bouwen in grote getale carnavalswebsites. En zoals altijd geldt ook voor dit internetonderwerp: wie zoekt, zal vinden.
Ga naar een zoekmachine als AltaVista, typ Limburg' en carnaval' in. Voeg daar desnoods eenvastelaovend' aan toe en met meer dan driehonderdduizend treffers is duidelijk: Limburgers bouwen zich te pletter aan carnavalssites. Wie alle sites wil bekijken, zal dagen bezig zijn. Maar het moet gezegd: het is handig voor melancholieke vastelaovendsvierders die niet meer in Limburg wonen en voor hen die simpelweg aan huis gebonden zijn, of voor een snelle verkleedtip natuurlijk.
Veel, dan wel niet alles, is te vinden: van de foto's van voorgaande jaren, tot de teksten en zelfs hele muziekbestanden van meer dan vijfduizend liedjes (http://dit.is/carnaval)Of het nu over carnaval in een dorp als Tienray gaat (leden.tref.nl/~rijsw084) of over het jeugdcarnaval in Heerlen ("http://www.geocities.com/jeugdcarnaval).
Er is zelfs al een webring: een verbond van sites over hetzelfde onderwerp (welcome.to/vastelaovend). Ze vermelden de adressen van de andere pagina's op hun site en loodsen zo de bezoekers binnen. En wat te denken van de strakke Venlose carnavalssite "http://www.jocus.net?
Het Maastrichtse carnaval is al via internet rechtstreeks te bewonderen geweest via http://www.carnaval.lol.nl. Webcamera's stonden op strategische punten opgesteld en filmden 24 uur per dag het feest. Dat zal ook dit jaar weer zo zijn. En ook is er al een topper binnen de Maastrichtse sites te vinden: het gastenboek van De Mestreechter Karneval' (welcome.to/carnaval) toont reacties van mensen (Limburgers) van over de hele wereld, die wegzwijmelen bij de foto die webmaster Pierre Breuls op die site heeft geplaatst.
Maar ook contact houden met andere internettende carnavalsliefhebbers kan al: go.to/vastelaovend is het adres waar die chat-functie zit. Een andere z��r handige link die menigeen een hoop ge�rger van langzame zoekmachines zal besparen is carnaval.pagina.nl, waar lijsten van ieder mogelijk carnavalsonderwerp staan opgesteld. Of wat dacht u er van om eens een kijkje te nemen bij vier families uit Reuver, die jaren geleden besloten samen carnaval te gaan vieren? Zij vertellen hun verhaal op http://www.nakaruiver.cjb.net. Vooral het verhaal over de herkomst van hun naam (Ruiver is Reuver, en NaKa komt van naaien, de hobby van de dames van de familie, en van kaarten, de hobby van de heren van de familie.
Internet maakt carnaval vieren in andere steden makkelijker: je kunt, met een slokje op als het zo uit komt, heel veilig de hele provincie door. Het lijkt de toekomst om zoveel mogelijk informatie over een zo breed mogelijk scala aan onderwerpen in pagina's te verpakken. Daarna worden deze onder een makkelijk te onthouden naam op het internet geplaatst waardoor iedereen, waar dan ook, alles kan lezen dat een ander te melden heeft. Al��f, enter.

zaterdag, 17 februari 2001
door Maurice Driessens
� Dagblad De LimburgerReakties op dit artikel zijn natuurlijk welkom !!!
HOME PLAATSNAMENOVERZICHTHOME