HOME PLAATSNAMENOVERZICHTHOME


Voorpagina

E-carnavalisatie

Carnaval nadert, en ook op het internet wordt het drukker als het 'vasteloavend'-gevoel opborrelt. De E-carnavalisatie-beweging groeit gestaag. Zelfs de Heerlense stadscarnavalsvereniging De WinkB�lle http://www.winkbulle.nl/ zijn zeer recent online gegaan. Een snelle en duidelijke site overigens; gewoon zoals het hoort. Met alle achtergronden en agenda's.

Men kan zelfs een cd bestellen. Wellicht is binnenkort ook de melodie van de schlager van dit jaar D'r Loemelekrimer van Paul Munstermann & Leo Keularts in MP3 of zo te beluisteren, want de tekst is anders niet van buiten te leren.

Het beluisteren van carnavalsliedjes is wel mogelijk bij - de beste Limburgse carnavalssite sinds jaar en dag - van Hilde Widdershoven (zij komt oorspronkelijk uit Heerlen) 'Carnaval: Liedjes uit Limburg (NL)', te vinden via de URL http://dit.is/carnaval. Daar kun je drie dagen blijven hangen! Bijna vijfeneenhalfduizend (!) liedjes heeft zij inmiddels verzameld; vaak vergezeld van een handige midi-files die je aan de juiste toon helpen. Bij de links staat per plaats een waslijst aan sites gerubriceerd, heel handig (overigens, de link naar haar WinkBulle moet zelfs Hilde nog opnemen, zo pril is die site). Bovendien heeft ze alle plaatselijke schlagers voor 2001 opgenomen, naast algemeen Limburgse sites die met 'de vasteloavend' te maken hebben. Voor de echte 'vasteloaves gekke' is deze site een absolute 'must'. Bovendien weet je als je binnenkomt tot op de seconde exact, hoe lang het nog duurt voordat het driedaags feest der feesten weer losbarst.

Bij onze westerburen is Aalst naar verluidt de carnavalsstad bij uitstek. Carnaval is verder in de Belgische Oostkantons een begrip. Via de portal http://www.euregio.net (sectie kultuur) komen enkele initiatieven in zicht. Maar de algemene conclusie is: internet en carnaval, dat leeft nog niet zo in Belgi�.

Aan de oostkant van onze provincie Limburg is Keulen natuurlijk een van 'de Mekka's' tijdens de drie dolle dagen. Sites daar te over. Het Festkomitee K�lner Karneval (http://www.koelnerkarneval.de) informeert breed en diep. De domeinnaam http://www.karneval.de is in handen van K�lle Alaaf en biedt onder het motto 'Jede Jeck es anders' uitgebreide informatie over liedjes en de historie van het Keulse carnaval. Maar liefst 559 Duitse 'Karnevalvereine' staan verzameld onder de URL http://www.karnevalvereine.de maar dan moet je wel de Postleitzahl van bijvoorbeeld Aken weten - dat is 52 - om verder te komen. En uiteraard speelt van Bonn tot Dsseldorf het fenomeen Rosenmontag; de URL http://www.rosenmontag.de vertelt daar alles over. Kortom, het net bruist van carnaval in Duitsland.

Wie tot slot nog (steeds) zin heeft om door te klikken, op zoek naar aardige trouvailles rond het fenomeen carnaval, kan een kijkje nemen bij de startpaginadochter http://carnaval.pagina.nl, maar wel met de waarschuwing dat die een hoog 'Hollands-' en 'Brabants'-carnavalsgehalte heeft. Hoe dan ook, de E-carnavalisatie gaat gestaag door en Limburg heeft daar zeker een plaats in verworven: Vasteloavend Same!

dinsdag, 23 januari 2001
door Marc Bosch
� Dagblad De LimburgerReakties op dit artikel zijn natuurlijk welkom !!!
HOME PLAATSNAMENOVERZICHTHOME