HOME PLAATSNAMENOVERZICHTHOMEMeer dan 2000 carnavalsliedjes op Internet

"Verliefd op vasteloavend"

MAASTRICHT : "Het is een beetje uit de hand gelopen", zegt de Maastrichtse Hilde Widdershoven. Op haar web-site op Internet staan meer dan tweeduizend carnavalsliedjes uit heel Limburg. Iedere dag is zij met haar computer in de weer. Ze heeft zoveel werk aan haar hobby dat ze zelfs op haar werk bij het ABP in de middagpauze ermee bezig is. "Het is nooit af en het wordt ook niet minder. Maar je hoort mij niet klagen", glimlacht Hilde.

Iedere stad, dorp of gehucht viert zijn eigen carnaval. Daarbij horen natuurlijk ook de plaatselijke carnavalsliedjes. In de loop der jaren zijn er in Limburg honderden verschenen. Niemand is ooit zo gek geweest om die allemaal bijeen te zetten. Niemand, behalve Hilde Widdershoven. Vanaf januari 1998 zet zij de carnavals-nummers per plaats op haar eigen web-site. "Het is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen", vertelt ze. "Ik ben ooit begonnen omdat ik een site (pagina) op Internet wilde hebben. En dan moet je toch een wezenlijk onderwerp hebben." En dat had ze. Maar dat het zo omvangrijk zou worden kon ze van tevoren ook niet weten.

Geluid
"Ik ben begonnen met een paar teksten", zegt Hilde. Je vraagt eens wat aan collega's en kennissen. Die vragen dan weer verder, enzovoorts. Binnen een hele korte tijd had ik veel teksten bij elkaar. En ze bleven maar binnenstromen."
Maar het zijn niet alleen teksten die men kan 'bezoeken'. Ook de muziek is te beluisteren via Internet. Hilde werkt samen met twee Geleense heren die de muziek op Internet plaatsen. "Op mijn site kun je via 'links' gekoppeld worden aan hun site. Daar staat de muziek van de teksten die op mijn site staan.

Liefde
Wie zo'n site opzet, moet wel bijna verslaafd zijn aan carnaval. Hilde beaamt dit: "Carnaval is als fenomeen niet te omschrijven. Het is een gevoel. Ik ben verliefd op de 'vastelaovend'. Om de site op te zetten moet je toch op een bepaalde manier ervan houden. Daarom vind ik het ook zo leuk om dit te doen. En daarbij kun je voor carnaval nooit genoeg reclame maken!"
Ook de mensen die de liedjes insturen, zijn carnavalsgek. Hilde is hier dan ook dankbaar voor: "Zonder hèn had ik dit nooit kunnen doen. Deze mensen hebben er totaal geen belang bij om dit te doen. Ik vind het echt fantastisch als ik een envelop krijg met teksten waar twaalf gulden aan postzegels opzit. Die mensen moeten net als ik erg veel van carnaval houden." Zelfs mensen uit Australië hebben gereageerd op de site. "Die komen dan toevallig uit bij mijn site. Ze kunnen dan aan de andere kant van de wereld naar Limburgse carnavalsmuziek luisteren".

Maastricht
Hoewel Hilde in Heerlen geboren is, en daar carnaval van jongs af aan heeft meegemaakt, woont ze nu in Maastricht. Van enige rivaliteit merkt ze niks. "Het carnaval in Maastricht vind ik gezelliger dan in Heerlen. Die sfeer daar, dat is echt iets aparts. Gewoon ongedwongen van kroeg naar kroeg trekken. Daar hou ik wel van. In Heerlen is het de laatste jaren wel beter geworden.
De teksten die ze van mensen aangeleverd krijgt, zijn natuurlijk in het dialect. "Met sommige woorden heb ik nog moeite. Maar het 'Heëlesj plat' is een neutraal dialect. De teksten zijn wel te ontcijferen, lacht Hilde.

Web-site
De web-site van Hilde is te bezoeken onder de naam: http://dit.is/carnaval. Ook kan men hier de E-mails opsturen met tekst of muziek.
Over een luttel aantal weken breken de drie dolle dagen weer aan. Ook voor Hilde, die dan even niet achter haar computer zit. "Ik wil in zoveel mogelijk plaatsen het carnaval meemaken. Gewoon omdat ik zoveel ervan houd. In Maastricht loop ik vaker in de optocht mee. Stel je voor, als Heerlense 'Winkbül' in Maastricht´┐Ż"

4 januari 1999
door Rob Stikkelbroeck
´┐Ż MaaspostReakties op dit artikel zijn natuurlijk welkom !!!
HOME PLAATSNAMENOVERZICHTHOME